Hypotéky za 3 % i více. Kam až porostou sazby?
25. 11. 2021

Hypotéky za 3 % i více. Kam až porostou sazby?

Zatímco v červenci a srpnu se hypoteční úvěry poskytovaly se sazbou okolo 2 %, podzimní měsíce přináší citelné zdražení. Přesto zájem o hypoteční úvěry neklesá, banky hlásí rekordní měsíce. Ke konci roku by se objem poskytnutých hypoték mohl pohybovat okolo 400 miliard.

Průměrná hypotéka na tři miliony

Nejčastějším úvěrem, který si Češi sjednávají, je úvěr na koupi bytu v pořizovací hodnotě okolo 3 miliónů korun. Byty ve velkých městech se proto stávají stále nedostupnější, klesá i atraktivita bytů pořizovaných na investici. Mnoho osob už od nákupu vlastního bydlení ustoupilo a zůstávají v dlouhodobých pronájmech.

ČNB zvyšuje sazby

Česká národní banka dramaticky zvýšila základní úrokovou sazbu, od které se odvíjí výpočet sazeb pro poskytované úvěry. Ačkoliv se do sazeb hypotečních úvěrů spíše promítá inflační očekávání na příštích 5 až 10 let (než navýšení od ČNB), na navýšení úrokové sazby banky zareagovaly a hypoteční úvěry zdražují. Na zvýšení sazeb nejrychleji zareagovala Česká spořitelna a ČSOB, v říjnu se hypoteční úvěry poskytovaly v průměru za 2,7 %. Nad hranicí 3 % se úvěry naposledy poskytovaly před rokem 2013.

Do konce roku existuje předpoklad, že se objem hypotečních úvěrů přiblíží k hranici 400 miliard korun. Zájem o hypoteční úvěry nepolevuje ani přes výrazná zdražení.

Splátky úvěru nad 20 tisíc korun

Při úvěrech s jistinou 3 až 5 milionů je zřejmé, že dlužníky čekají vysoké měsíční splátky. Běžně se splátky úvěrů na 3 miliony se splatností 20 let pohybují okolo 17 tisíc, splátky úvěrů na 4,5 milionů se splatností 20 let by vycházely nad 26 tisíc korun. Je zřejmé, že tak vysoký závazek si nemohou dovolit single domácnosti nebo například domácnosti, kde je jeden z partnerů na rodičovské dovolené nebo v dlouhodobé pracovní indispozici.

Pořízení nemovitosti na hypoteční úvěr pečlivě zvažujte, jedná se o dlouhodobý závazek a splácení hypotéky výrazně zasahuje do rodinných financí.

Mgr. Monika Holemá
Autor: Mgr. Monika Holemá

14 let prodávám nemovitosti, nastavuji individuální obchodní strategie a odborně radím, jak maximalizovat zisk a eliminovat rizika.

Jsem absolventkou Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Jsem realitní specialistka se zaměřením na prodej bytů a rodinných domů v Praze a okolí. To mi  nebrání realizovat zakázky třeba v pohraničí či na Moravě, postupy ověřené vysokým konkurenčním prostředím hlavního města skvěle fungují po celé České republice. Věnuji se také problematice pronájmů, pokud to čas dovolí, a tím získávám aktualizované informace, cenné pro investory. Realitní trh se neustále mění a vyvíjí, podílím se na tom od roku 2007, sleduji trendy a vyhodnocuji budoucí směřování na základě široké škály faktů.

Klienti ode mě získají kompletní realitní servis a profesionální marketing vč. fotografií, videa, prezentace, 2D i 3D půdorysu, vizualizace, přeletů a snímků z dronu, home stagingu či inspekce nemovitosti atd. Veškerou smluvní dokumentaci vč. advokátní úschovy zajišťuje advokátní kancelář specializovaná na právo nemovitých věcí Mgr. Venduly Rosové, více naleznete na: https://www.akrosova.cz/

Svoje obchody dotahuji úspěšně a bezpečně do cíle, o své klienty se vždy poctivě postarám. Budu stát na Vaší straně jako dobrý vyjednavač. Většinu obchodů realizuji na základě doporučení svých spokojených klientů, jejich slova o mojí práci si můžete přečíst zde.

Přečtěte si více

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

7 chyb při prodeji nemovitosti

zpracováním osobních údajů