Kolik let budete pracovat na pořízení bytu?
29. 09. 2021

Kolik let budete pracovat na pořízení bytu?

Pořízení bytu je nákladnou investicí zejména v posledních letech. Ceny nemovitostí rostou v Evropě i ve světě. Zajímavým ukazatelem je cena za m2 bytu v porovnání s průměrnou výší platu v dané zemi. Ve které evropské zemi je bydlení nejméně dostupné?

Nejdražší bydlení v Evropě

Ceny bytů v České republice jsou vysoké, máme jedny z nejdražších bytů v Evropě (porovnání za m2).

Nejvíce za m2 bytu zaplatíte v Rakousku, Francii, Německu a Anglii. Následuje Holandsko, Česká republika a Slovinsko. Nejnižší ceny bytů jsou v Bulharsku.

Pokud bychom obrátili pozornost k cenám bytů ve světě, vysoký nárůst cen zaznamenaly nemovitosti v Kanadě a v USA.

Dle studií vzrostly ceny bytů ve vyspělých ekonomikách za 10 let o více než 40 %.

Cena bytu však není sama o sobě určujícím faktorem. Je třeba vztáhnout pořízení bydlení k finančním prostředkům, které mají obyvatelé k dispozici. Ukazatelem může být výše průměrného platu a porovnání s cenou průměrného bytu.

Vývoj na evropském realitním trhu

Za minulý rok vzrostla cena bydlení nejvíce v Maďarsku. Prudce rostly ceny bydlení také v Německu a Holandsku. Vysoký nárůst cen zaznamenaly byty na Slovensku a v České republice. K poklesu ceny bytů došlo například v Norsku.

Z evropských zemí je nejméně dostupné bydlení v Srbsku, následuje ČR.

Česká republika je na nelichotivých prvních příčkách v nedostupnosti bydlení. V naší zemi by dle indexu musel mít kupující k dispozici asi 12 ročních průměrných platů, aby dosáhl na vlastní bydlení. Špatnou situaci mají dle ukazatele i na Slovensku, kde potřebují téměř jedenáct průměrných ročních platů k pořízení bytu. Nejlépe se bydlení pořizuje Irům a Belgičanům, ti potřebují asi 3 roční platy.

Nízké sazby hypoték tlačí ceny nemovitostí vzhůru

Jak v České republice, tak na Slovensku je získání hypotečního úvěru poměrně jednoduché a levné. Cena úvěru se dlouhodobě pohybuje pod hranicí inflace, to nahrává nákupu investičních bytů, kdy se hypoteční úvěr splácí výnosem z pronájmu. Tím také klesá počet vhodných nemovitostí pro bydlení.

Ačkoliv v posledních měsících dochází k mírnému růstu úrokové sazby u hypotečních úvěrů, zájem o hypotéky neklesá. Úrokové sazby hypotečních úvěrů se pohybují okolo 2,1 %, výnos z investičního bytu okolo 5 až 9 % ročně. To znamená, že i v případě pořízení investičního bytu na hypoteční úvěr realizuje investor nemalý zisk.

Mgr. Monika Holemá
Autor: Mgr. Monika Holemá

14 let prodávám nemovitosti, nastavuji individuální obchodní strategie a odborně radím, jak maximalizovat zisk a eliminovat rizika.

Jsem absolventkou Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Jsem realitní specialistka se zaměřením na prodej bytů a rodinných domů v Praze a okolí. To mi  nebrání realizovat zakázky třeba v pohraničí či na Moravě, postupy ověřené vysokým konkurenčním prostředím hlavního města skvěle fungují po celé České republice. Věnuji se také problematice pronájmů, pokud to čas dovolí, a tím získávám aktualizované informace, cenné pro investory. Realitní trh se neustále mění a vyvíjí, podílím se na tom od roku 2007, sleduji trendy a vyhodnocuji budoucí směřování na základě široké škály faktů.

Klienti ode mě získají kompletní realitní servis a profesionální marketing vč. fotografií, videa, prezentace, 2D i 3D půdorysu, vizualizace, přeletů a snímků z dronu, home stagingu či inspekce nemovitosti atd. Veškerou smluvní dokumentaci vč. advokátní úschovy zajišťuje advokátní kancelář specializovaná na právo nemovitých věcí Mgr. Venduly Rosové, více naleznete na: https://www.akrosova.cz/

Svoje obchody dotahuji úspěšně a bezpečně do cíle, o své klienty se vždy poctivě postarám. Budu stát na Vaší straně jako dobrý vyjednavač. Většinu obchodů realizuji na základě doporučení svých spokojených klientů, jejich slova o mojí práci si můžete přečíst zde.

Přečtěte si více

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

7 chyb při prodeji nemovitosti

zpracováním osobních údajů