Nájemné se bude zvyšovat, krátkodobé pronájmy se více zdaní
26. 10. 2021

Nájemné se bude zvyšovat, krátkodobé pronájmy se více zdaní

Ve velkých městech se snižovaly ceny nájmů během koronavirové pandemie. Proto se nyní očekává zvýšení cen nájemného v souvislosti s obnovením turismu. Do cen nájemného by se postupně mohlo promítnout i zdanění krátkodobých pronájmů. 

Ve velkých městech pronájmy zdraží

Ceny pronájmů se během pandemie koronaviru mírně snížily, nejvíce to bylo patrné v Praze a Brně. Ve městech chyběli studenti, zahraniční i tuzemští turisté. Zejména ti využívali řadu bytů pro dočasné ubytování během dovolené.

Byty vyčleněné pro krátkodobé pronájmy zely prázdnotou, jejich majitelé začali hledat dlouhodobé nájemníky a tomu přizpůsobili cenu pronájmu. S oživením turismu ale přichází ke slovu opětovné zvýšení cen nájmu. V Praze a Brně předpokládají analytici navýšení nájemného o 10 až 20 %.

Zvýšení nájmu se odrazí na cenách nemovitostí

Nemovitosti určené k prodeji zvýšily ceny o stovky tisíc, někde dokonce o miliony. Vyšší nájemné bude znamenat větší touhu po vlastním bydlení. Zvýšení poptávky po vlastním bydlení logicky vyústí ve vyšší ceny nemovitostí. A vyšší cena pořizované nemovitosti zase zdraží nájemné u těch bytů, které majitelé pořizují jako investiční nemovitosti.

Krátkodobý pronájem může podražit

Výrok městského soudu v Praze může do budoucna ohrozit platformy nabízející dočasné ubytování. Z rozhodnutí soudu vyplývá, že krátkodobý pronájem je podnikatelskou činností a pronajímatel má daňovou povinnost stejně jako povinnost platit sociální a zdravotní pojištění. Krátkodobý pronájem by tím spadal pod ubytovací služby a v případě, že by příjmy přesáhly jeden milion korun ročně, je pronajímatel plátcem DPH a z příjmů odvádí ještě 10 % na DPH.

ČNB se chystá přibrzdit růst cen nemovitostí

Růst cen nemovitostí chce přibrzdit Česká národní banka. Ta přistoupila ke zvýšení úrokových sazeb. Na zvýšení reagovaly komerční banky a úrokové sazby u hypotečních úvěrů vzrostly.

Dražší hypoteční úvěry by měly v budoucnu snížit poptávku po nemovitostech.

Do objemu poskytovaných hypotečních úvěrů by mohla vstoupit i určitá doporučení pro posuzování bonity žadatelů, které ČNB předává komerčním bankám. V minulosti například stanovila pravidlo (později bylo zrušeno) pro maximální výši úvěru a maximální výši splátky v poměru k příjmům žadatele.

Mgr. Monika Holemá
Autor: Mgr. Monika Holemá

14 let prodávám nemovitosti, nastavuji individuální obchodní strategie a odborně radím, jak maximalizovat zisk a eliminovat rizika.

Jsem absolventkou Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Jsem realitní specialistka se zaměřením na prodej bytů a rodinných domů v Praze a okolí. To mi  nebrání realizovat zakázky třeba v pohraničí či na Moravě, postupy ověřené vysokým konkurenčním prostředím hlavního města skvěle fungují po celé České republice. Věnuji se také problematice pronájmů, pokud to čas dovolí, a tím získávám aktualizované informace, cenné pro investory. Realitní trh se neustále mění a vyvíjí, podílím se na tom od roku 2007, sleduji trendy a vyhodnocuji budoucí směřování na základě široké škály faktů.

Klienti ode mě získají kompletní realitní servis a profesionální marketing vč. fotografií, videa, prezentace, 2D i 3D půdorysu, vizualizace, přeletů a snímků z dronu, home stagingu či inspekce nemovitosti atd. Veškerou smluvní dokumentaci vč. advokátní úschovy zajišťuje advokátní kancelář specializovaná na právo nemovitých věcí Mgr. Venduly Rosové, více naleznete na: https://www.akrosova.cz/

Svoje obchody dotahuji úspěšně a bezpečně do cíle, o své klienty se vždy poctivě postarám. Budu stát na Vaší straně jako dobrý vyjednavač. Většinu obchodů realizuji na základě doporučení svých spokojených klientů, jejich slova o mojí práci si můžete přečíst zde.

Přečtěte si více

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

7 chyb při prodeji nemovitosti

zpracováním osobních údajů