Změna daně z nemovitostí v Praze
31. 05. 2020

Změna daně z nemovitostí v Praze

Asi už všichni z Vás, co jste povinni hradit daň z nemovitostí, víte, že je třeba platbu odeslat nebo jste tak včas učinili. Mnozí z Vás zjistili, že její výše vzrostla až na dvojnásobek oproti loňskému roku, jiní žádnou změnu nezaznamenali. Od letošního roku již není výše daně z nemovitostí (určených k bydlení) stejná pro celé území Prahy. Ptáte se, jak je to možné?

Umožňuje to obecně závazná vyhláška hl. m. Prahy změnou velikostních koeficientů pro výpočet daně a zároveň zavedením místního koeficientu, kterými se násobí základní sazba daně. Stanovením místního koeficientu si každá z 54 městských částí Prahy určuje nakolik své spoluobčany zatíží a tím zvýší příjmy svého rozpočtu.

33 pražských městských částí se rozhodlo daň z nemovitostí zvýšit. O 100% se zvedla v 21 z nich, např. P1, P3, P7, P8, P10, o 80% např. P11, o 40% např. P12. Naopak beze změny zůstává např. na P2, P4, P5, P6, P9.

Nastává situace, kdy dva porovnatelně stejné byty na Vinohradech, první z jedné strany ulice spadající pod P2 a druhý naproti přes ulici náležející však pod P3, budou mít rozdíl v platbách stoprocentní.

U nemovitostí určených k podnikání je pak nárůst dvojnásobný v celé Praze.

Mgr. Monika Holemá
Autor: Mgr. Monika Holemá

14 let prodávám nemovitosti, nastavuji individuální obchodní strategie a odborně radím, jak maximalizovat zisk a eliminovat rizika.

Jsem absolventkou Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Jsem realitní specialistka se zaměřením na prodej bytů a rodinných domů v Praze a okolí. To mi  nebrání realizovat zakázky třeba v pohraničí či na Moravě, postupy ověřené vysokým konkurenčním prostředím hlavního města skvěle fungují po celé České republice. Věnuji se také problematice pronájmů, pokud to čas dovolí, a tím získávám aktualizované informace, cenné pro investory. Realitní trh se neustále mění a vyvíjí, podílím se na tom od roku 2007, sleduji trendy a vyhodnocuji budoucí směřování na základě široké škály faktů.

Klienti ode mě získají kompletní realitní servis a profesionální marketing vč. fotografií, videa, prezentace, 2D i 3D půdorysu, vizualizace, přeletů a snímků z dronu, home stagingu či inspekce nemovitosti atd. Veškerou smluvní dokumentaci vč. advokátní úschovy zajišťuje advokátní kancelář specializovaná na právo nemovitých věcí Mgr. Venduly Rosové, více naleznete na: https://www.akrosova.cz/

Svoje obchody dotahuji úspěšně a bezpečně do cíle, o své klienty se vždy poctivě postarám. Budu stát na Vaší straně jako dobrý vyjednavač. Většinu obchodů realizuji na základě doporučení svých spokojených klientů, jejich slova o mojí práci si můžete přečíst zde.

Přečtěte si více

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

7 chyb při prodeji nemovitosti

zpracováním osobních údajů